8 žieminių glotnučių receptai

Glotnutis

Labas sekmadienio rytas!

Ką šiandien valgote pusryčiams? Benedikto kiaušinį? Bananinius blynelius? O gal siurbčiojat glotnutį šiltuos pataluos? Ta šiltų patalų idėja man kelia baltą pavydą, draugužiai, nes esu per prievartą į vyturį atversta pelėda. Mykolas atvertė ir ką tu jam, besikeliančiam aštuntą, kiekvieną mielą dieną? Gerai, kad jau nebe šeštą, kaip buvo iki pirmųjų jo gyvenimo metų. Bet pelėdos mane supras… Tie šilti patalai sekmadienį yra toookia pasaka…

Visgi anksti keltis net ir sekmadienį mane motyvuoja du dalykai: nekantraujantis sūnus ir būsimų pusryčių planai. O jei tai tikrai glotnus kreminis smoothie’is, tada visos rytinės kančios nublanksta.

Šiandien noriu su jumis pasisidalinti savo ir Mykolo favoritais, kuriuos plakam ypač dažnai. Juos vadinu žieminiais, nes jie daug sotesni ir „rimtesni“, nei mano plakami žoliniai vasaros metu, tačiau visi veganiški, plakami tik iš augalinių produktų. Taigi jūsų dėmesiui, top aštuntukas:

1. Labai sekmadieninis, vos pakilusios saulės kreminis braškinis glotnutis, beveik milkšeikas:

20161204_091023

Nenurodysiu konkrečių gramų su kilogramais, kiek ko reikia dėti, nes pati niekuomet nesilaikau jokių proporcijų. Dedu visko iš akies ir priklausomai nuo to, kiek bus valgytojų. Bet, žinokit, net ir viską darant „kaip išeis“, išeina labai gerai :)

RECEPTAS: Labai prinokęs bananas, šaldytos, trintos braškės (be pridėto cukraus), sunokęs minkštas, šviesiai žalias avokadas, kanapių pienas. Augalinį pieną galite keisti, bet man asmeniškai skaniausia su kanapių ir mažiausiai skanu su kokoso pienu. Visgi, jūsų fantazijos ir skonio reikalas improvizuoti :)

2. Labai saldus, tinkantis ir desertui, ir pusryčiui – migdolinis glotnutis su brinkintais migdolaisGlotnutis

RECEPTAS: Labai sunokęs bananas (beje, kitokie glotnučiams ir netinka), per naktį brinkinti migdolų riešutai, taip pat brinkintos linų sėmesnys, migdolų pienas. Šio glotnučio saldumas priklauso nuo banano, mat sudėtyje nėra nieko mažiau saldaus, kad būtų „numuštas“ banano saldumas. Man asmeniškai šis glotnutis yra kiek per saldus, bet Mykolas jį laaabai mėgsta :) Ir dar, nuo linų sėmenų ir riešutėlių, šis glotnutis gaunasi toks „traškus“, labai pagerina žarnyno peristaltiką.

3. Moliūginis glotnutis iš žalio moliūgo ir kitų skanumynų.

Moliūgų glotnutis

Šis puikuolis yra ypač rudeniškas-žiemiškas, nes suplaktas iš pačios rudeniškiausios daržovės ir pačio žiemiškiausio vaisiaus. Be to, karts nuo karto paeksperimentuoju ir su moliūgui tinkančiais prieskoniais (kai kartu nesivaišina Mykolas): cinamonu, muškato riešutu, imbieru… Paįvairina skonį ir naudos organizmui prideda.

RECEPTAS: Moliūgas (bet koks, mes naudojam paprastą naminį), sunokęs nuluptas persimonas, bananas tekstūros sušvelninimui ir migdolų pienas. Pienas, vėlgi – tinka ir kanapių, tik netinka sojų. Sojų negerkit apskritai.

4. Ypač kreminis, ypač gardus ir ypač purus, kremiškas uoginis glotnutis.Beveik putėsiai

Nuotraukoje glotnutis, plaktas su juodaisiais serbentais, bet jums labai rekomenduoju skanesnį variantą – su avietėmis.

RECEPTAS: labai sunokęs tamsusis avokadas (tamsia, kieta žievele) – ši rūšis yra daug „riebesnė“, nei plonos žalios žievelės avokadai. Man ypač patinka. Tuomet bananas, brinkintos linų sėmesnys, šaldytos avietės (kaip sakiau, čia naudojau juoduosius serbentus, jie irgi tinka, bet avietės tinka labiau, nes yra švelnesnio skonio ir šiaip, mano liežuviui – skanesnės ;) ) beigi kanapių pienas. Jo pilkite mažiau, jei norite jogurtinės konsistensijos, kaip kad matosi nuotraukoj. Tada kabinsit šaukštais šį dangiškąjį desertą ir mėgausitės iki paskutinio šaukštelio.

5. ir 6. Klasikinis (mūsų šeimoje) žieminis špinatų glotnutis. Ir šiek tiek „skystesnė“ kitokia jo variacijaŠpinatų glotnutis

RECEPTAS nr 1: Didžiulė sauja šaltame vandenyje pamirkytų ir sodos vandenyje nuplautų špinatų, bet koks avokadas, bananas, obuolys su žieve.

RECEPTAS nr 2. Avokadas keičiamas kriauše :) Šiuo atveju glotnutis tampa mažiau glotnus ir mažiau kaloringas. Beje, ar žinojote, kad 100g. avokado turi 100 kalorijų ;)

7. Pasislėpusio kale kopūsto glotnutis. Ypač tinka tiems rytams, kada reikia kažko, atsigauti po gero vakarėlio. Aš, žinoma, pamiršau, kas tai yra, bet neabejoju kale’o gebėjimais :)Kale glotnutis

RECEPTAS: Didžiulė sauja šaldytų ar šviežių kale’ų, pora geltonųjų kivių (jie saldesni), šaldyti juodieji serbentai, obuolys, vanduo. Šis glotnutis, priešingai nei viršutiniai, gerokai lengvesnis, rūgštesnis ir gaivesnis. Po jo dažniausiai norisi suvalgyti storos juodos duonos riekę su sviestu :)

8. Kreminis juodųjų serbentų glotnutis. Nei per saldus, nei rūgštus – toks tobulas aukso viduriukas.Serbentų glotnutis

RECEPTAS: Daug šaldytų juodųjų serbentų, avokadas, bananas, per naktį brinkinti linų sėmenys, migdolų pienas. Beje, jei turite prisišaldę kitų uogų: mėlynių, šilauogių, raudonų serbentų, braškių ir t.t. – eksperimentuokit. Čia tiks bet kokios, išskyrus labai rūgščias ar karčias: spanguoles, šermukšnius, bruknes…

Priminimui

Noriu priminti, kad optimaliai glotnučio naudai mūsų organizmui, labai siūlau laikytis kelių glotnučio plakimo principų:

1. Parduotuvinius vaisius privalu labai gerai nuplauti arba nulupti. Plauti geriausia didesniame dubenyje šilto vandens su soda arba acto šaukštu. Tai galioja ir lapinėms daržovėms.

2. Jei norite eksperimentuoti ir patys kurti savo glotnučio receptą, labai rekomenduoju laikytis vaisių derinimo taisyklių. Taip išvengsite pilvo pūtimo ar padidėjusio skrandžio rūgštingumo. Beje, atleiskite, kad paveiksliukas šveplas. Čia taip pat trūksta kivio, kuris, akivaizdu, yra rūgštus vaisius, o uogos, išskyrus rūgčiasias, yra tarpinės.

Vaisių derinimas

3. Glotnutį visuomet gerkite į tuščią skrandį, bet niekada po sotaus ir sudėtingo valgio.

Tiek ;)

Skanaus!

Monika

Jums dar patiks