Auksinis pienas – skaniausias rudens gėrimas

akvarele puodelis

Man labai patinka gražūs porcelianiniai puodeliai. Kai turėsiu savo namus (nuosavus, ne nuomojamus) ir žalią medinę indaują, užklijuosiu sąžinei lūpas ir nebestabdysiu: turėsiu jų šimtus, kad kiekvieną vakarą prieš užmiegant arbatą galėčiau gerti vis iš kito :)

Bet šiandien tekstas ne apie juos, o apie naujai atrastą super skanų, labai rudenišką, ypač sveiką alternatyvą aromatinėms arba chai lattems – auksinį pieną (golden milk).

IMG_0548

 

Šis pienas – ajurvedinio pieniško ciberžolės gėrimo modernus variantas. Bet neišsigąskit, ciberžolė čia mažiausiai jaučiasi, o ją vartoti labai ir net labai sveika. Kurkuminas yra ypač svarbi medžiaga smegenims! Be šio esminio fakto, auksinis pienas yra be kofeino, be laktozės, jam saldinti nereikia rafinuoto cukraus, ypač tinka stiprinti imuninei sistemai ir kovoti su virusais. Dar jis labai padeda virškinimui gerinti ir nuotaikai pakelti. Suintrigavau? Šaunu, nes jo receptas labai nesudėtingas ir tikrai tikrai vertas pasmaguriauti :)

Receptas dviems besivaišintojams:

1 puodelis migdolų pieno (tinka ir kokosų, bet man skaniau gavosi su migdolų)
0,5 puodelio vandens
1 šaukštelis maltos ciberžolės (kurkumos)
1 šaukštelis cinamono
1 šaukštelis malto imbiero arba šviežiai sutarkuoto (aš naudoju šviežų)
1 šaukštelis klevų sirupo arba medaus (man skaniau su klevų sirupu)
žiupsnis maltų juodųjų pipirų (padeda geriau įsisavinti ciberžolę)
1-2 šaukšteliai kokosų aliejaus, jei gerimo norite riebesnio ir sotesnio ar bandote į savo meniu integruoti daugiau sveikųjų riebalų.

Gaminimo eiga:

Viską sumaišome ir pakaitiname 3-4 min ant vidutinio stiprumo ugnies. Geriau neužvirti, kad gėrimas išlaikytų kuo daugiau naudingųjų medžiagų.

Visgi kituose šaltiniuose prieskonius siūlo pakepinti, o vėliau ir pavirti su vandeniu iki 10 min, bet aš linkusi laikytis nuomonės, kad aukšta temperatūra nėra gerai. Ji neigiamai veikia prieskonių ir, apskritai, maisto gerųjų savybių stabilumą.

Kitas dalykas: jei vietoj klevų sirupo naudosit medų, jį į gėrimą dėkite paskiausiai, nes medus karščio tai tikrai nemėgsta. Šitą garantuoju :)

Ir patarimas: Auksinį pieną gerkite vis pamaišydami šaukšteliu, nes prieskoniai sėda į dugną ir paskutinieji gurkšniai gali būti pernelyg stiprūs :)

Auksinio pieno prieskonių nauda organizmui

Be visų gerų Auksinio pieno savybių, kurias išvardinau aukščiau, noriu priminti gerasias prieskonių savybes, jei kartais trūktūmėt smalsumo šį gėrimą išbandyti. Taigi ciberžolė, cinamonas, imbieras ir pipirai visi kartu:

1. Yra stiprūs antioksidantai
2. Kovoja su uždegimais
3. Naikina parazitus
4. Žudo bakterijas
5. Padeda viškinimui
6. Valo kraują
7. Skaistina odą
8. Gerina atmintį ir mąstymo procesus
9. Mažina blogąjį cholesterolį
10. Kelia apetitą
11. Mažina pilvo pūtimą ir kitus prasto virškinimo simptomus
12. Kovoja su skausmu
13. Gerina bendrą savijautą
14. Kelia nuotaiką ir kūno temperatūrą
14.  Ir šiaip yra tiesiog super natūralūs visų galų vaistai nuo visų blogių!

Tad skanaus ir į sveikatą!

Monika

Jums dar patiks

2 komentarai

    1. Eimante, iš esmės tai ta pati chai latte, kurios galima nusipirkti Coffee inn’e, tik be juodos arbatos ir su cibržole :) Pabandyk, jei patinka prieskoniniai gėrimai, šitas irgi turėtų tikti ;)