Teta, nespaudykit avokadų

Avokadas

Buvo penktadienis, puikiai leidau laiką Rimi daržovių skyriuje, kol nepriėjau prie avokadų. Ten stovėjo ponia, kuri kilnojo po vieną žaliąjį puikuolį ir savo putliais pirštais spaudė juos visus iš eilės, bandydama išsiaiškinti, ar prinokę. O vaikyti, kaip man tada norėjosi nutverti jos ranką ir gerokai išbarti: “Teta, ar jūs parduotuvėje prasilupate saldainį, norėdama pažiūrėti, ar jis tikrai aplietas šokoladu? Ar atsilaužiate duonos kamputį, norėdama išsiaiškinti, ar ši šviežia?“

Ne, tetos, avokadų spaudyti negalima. Kaip ir nektarinų, abrikosų, persimonų, pomidorų ir kitų paspausti viliojančių vaisių bei daržovių! Būtent dėl tokio neteisingo testavimo dažnai nusiviliam parsinešę juos namo ir pamatę avokado vidų. Tada susidarom klaidingą nuomonę, jog “normalių egzotinių vaisių Lietuvoj pirkti nebūna“, bet žinokit:

Prekybos centruose vaisiai ir daržovės turi būti neprinokę.

Ar jums pernelyg minkštas pomidoras kelia įtarimą, o strazdanoti bananai iš viso atrodo nevalgomai? Jei taip, tuomet jūs kai ką turėtumėte žinoti apie vaisių nokimą, kada vaisiai ir daržovės yra tinkamiausi valgyti ir kokia vaisių bei daržovių išvaizda turėtų mus vilioti, o ne bauginti.

Avokadas

Tai- vienas mėgstamiausių neskaniausių mano vaisių :) Nežinau, kaip jums, bet man vienas pats avokadas toks pats neskanus, kaip vienas aliejus arba vienas sviestas, tačiau draugijoje su kitais vaisiais, daržovėm, rugine duona ar pan. jis tampa visų skonių „surišėju“, „papuikintoju“ ir „pasotintoju“ (jau nekalbant apie puikias jo maistines savybes ir susireguliavusį mėnesinių ciklą).

Neprinokęs avokadas, kaip ir daugelis kitų vaisų ir daržovių, į parduotuves patenka dėl ilgesnio galiojimo bei transportavimo patogumo. Kai kurie vaisiai, pvz, bananai būna dirbinai nokinami sandeliuose, kad į lentynas nereikėtų krauti visiškai žalių, bet kiti vaisiai, panašu, nugula visiškai žali. Tai rodo ir vaisiaus šviežumą. Kuo vaisius labiau prinokęs, tuo jis ilgiau stovėjo parduotuvėje/sandelyje.

Taigi jei norite šviežaus, nenuspaudyto, nepradėjusio pelyti ar pūti vaisiaus ar daržovės, jums teks pirkti jį žalią ir susinokinti namuose.

Nokinimas

Avokadas labai puikiai sunoksta pasodintas šalia gerai prinokusio banano. Jei efekto norite greito, įkiškite juos dviese į popierinį maišelį ir va, po dienos kitos avokadas bus minkštutėtis gražutėlis. Tiesa, yra toks juokas: „dar ne, dar ne, dar ne, DABAR, jau pavėlavai“. Taip su mumis avokadas kalba, kada jo klausinėji, ar jau prinokęs.

Iš patirties galiu pasakyti, kad pernokinti avokadą labai lengva. Tada jis pajuoduoja, susiraukšlėja ir palieka toks veu. Todėl siūlau atidžiai stebėti jo būvį. Ar jau prinokęs, avokadas išsiduoda pats – jo kotelis, kuris iš tikrųjų yra burbulėlis, nuo visiškai prinokusio vaisiaus labai lengvai nusiima. Jeigu lengvai krapštant šis dar laikosi pakankamai tvirtai, vadinasi, avokadui dar reikia dienos kitos. O jeigu nukrapščius bumbulėlį jo skylutė pajuodusi ar net supelijusi – viskas, pavėlavote.

Kitas būdas – švelnus spustelėjimas, bet ne spaudinėjimas, kaip darė toji teta iš Rimi. Jei spaudinėsite per daug, avokadas tose vietose nokdamas pajuodos, visai taip, kaip paruduoja sumuštas obuolys. Nieko žalingo, bet neestetiška.

Trečias būdas – stebėti avokado spalvos pasikeitimą. Kuo vaisius šviesesnis, tuo jis žalesnis ir atvirkščuai, bet nereikia sumaišyti avokadų rūšių ir joms būdingų spalvų.

Rūšys

O jų – šimtai, tiksliau, visa dešimtis šimtų, tik pas mus parduotuvėse jų įvairovė kur kas mažesnė. Niekada neskaičiavau ir neatkreipiau dėmesio, bet leiskit spėti, nedaugiau dešimties, o gal net ir šis skaičius per didelis. Šiaip ar taip, man labiausiai patinka tamsūs grublėti, kad ir koks jų tikslus pavadinimas :) Nuo kitų mano ragautų avokadų šie išsiskiria savo kremiškumu ir sodriu skoniu. Puikiausia alternatyva sviestui, šauniausias ingredientas į sočius glotnučius ir geriausias palydovas salotose ar su keptom daržovėm.

Bananas

Jis turi būti strazdanotas. Pamenu, mano aa prosenelis mokė sveikos mitybos: „jei ant banano atsirado juodi taškeliai – viskas, jau nebegeras“ :) O juk visai priešingai. Kuo bananas geltonesnis ir taškuotesnis, tuo jis saldesnis, kremiškesnis ir naudingesnis organizmui. Iki galo neprinokę bananai labai krakmolingi, o štai prinokusiuose bananuose krakmolas būna virtęs lengvai virškinama ir pasisavinama fruktoze.

Joks kitas vaisius, kaip gerai prinokęs bananas, nepadarys glotnučio tokio saldaus, kremiško ir tiršto. Veganiški ledai irgi bus nevykę, jei bananas nebus stazdanotas. Augalinė karamelė nesigaus, jei bananą naudosite neprinokusį ir t.t., todėl parsinešę geltoną kekę į namus, palikite ją ramybėje keletą dienų ir prisiminkite, kai jau bus atsiradusių žavingų rudų strazdanėlių.

Mūsų parduotuvėse nėra populiaru, bet, pvz, Norvegijoje, strazdanotus bananus parduotuvėse atiduoda nemokamai. Iš pradžių man tai atrodė keistai, bet nugalėjus nejaukią jauseną šiuos imant, nedrąsiai prasiskleidė plati studentiška šypsena. Taip turėtų būti ir mūsų parduotuvėse! Bet va, Maxima net supelijusių pomidorų nedovanoja, padaro „akciją“, nors Rimi kartą esu pirkusi gerai prinokusių bananų nupigintų, kas yra labai šaunu :)

Pomidoras

Aš irgi anksčiau piktindavausi, kad „žiemą pomidorai parduotuvėse yra plastmasiniai“, bet suvokusi, kad ir mano naminiai pomidorai gali tokiais virsti, kada būna nuskinti iki galo nesunokę, pasidarė ramiau. Juk ir parduotuvinius pomidorus galima susinokinti. Patubdykite juos kartu su sunokusiais bananais ar obuoliais. Šie pasidalins savo nokimo feromonais ir pomidorai po keletos dienų taps minšti, raudoni ir valgomi.

Persimonas, kivis, mango

Ir visi kiti egzotiniai vaisiai. Leiskite jiems pailsėti ant jūsų palangės, pintame krepšyje ar kur kitur, kur laikote savo vaisius. Visiems jiems galioja ta pati taisyklė – nevalgykite tuoj pat parsinešę iš parduotuvės, trumpam pamirškite ir prisiminkite, kai jau šie bus panašūs į vaisius, o ne akmenis. O nokimas, pasikartosiu, gali trukti savaitę ir net ilgiau, priklausomai nuo vaisiaus gyvenimo ir nokimo parduotuvės lentynoje.

Jums dar patiks

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *